Site Loader

Een elektrische boot kopen? Dit moet u weten

Elektrisch rijden is in opkomst, maar dat geldt ook voor elektrisch varen. Daarom wordt een elektrische boot kopen ook steeds populairder. Steeds meer mensen zien de voordelen in van het hebben (of huren) van een elektrisch vaartuig. Omdat u geen motorgeluiden hoort is het heel rustig varen. Maar een elektrische boot koopt u natuurlijk niet elke dag. U bent waarschijnlijk benieuwd naar wat zoal nog meer voordelen zijn van een elektrische boot kopen. En waar u zoal uw boot weer kunt opladen. Aan het eind van dit artikel heeft u de antwoorden op deze vragen.

 

Elektrische boten om rustig mee te varen

Met een elektrische boot kunt u heel fijn rustig varen. Met ‘rustig’ bedoelen we dat u met veel elektrische boten alleen op een rustig tempo kunt varen. Niet alle elektrisch aangedreven boten kunnen dezelfde prestaties leveren als een sportieve boot die benzine nodig heeft. Elektrische boten komen het beste tot hun recht tijdens rustig cruisen. Maar goed, ook op het water heeft u te maken met snelheidslimieten. En bovendien krijgt u veel meer van de omgeving mee als u rustig rondvaart.

 

Wat zijn de voordelen van elektrisch varen?

  • In een elektrische boot – zoals deze Classic 7 boot – vaart u geruisloos zonder motorgeluid. Niet alleen voor uzelf prettig, maar ook voor de natuur
  • Met elektrisch varen veroorzaakt u geen uitstoot en ook geen trillingen. Dat betekent schoon varen en het milieu is u daarbij ook dankbaar
  • De motor van een elektrische boot vraagt nauwelijks onderhoud
  • De besturing van een elektrische boot wordt door vele – zeker beginners – als eenvoudig ervaren en voelt prettig aan

 

Waar uw boot opladen?

Elektrisch varen is ook goed voor uw portemonnee. Het is goedkoper dan tanken van diesel en het is ook nog eens gemakkelijker. In vrijwel alle havens en op de meeste aanlegplaatsen is er walstroom aanwezig. Dat is wel zo fijn. U hoeft bijna niet na te denken over waar u kunt opladen. Dat kan dus gerust tussendoor tijdens bijvoorbeeld een bezoek aan een stad of dorp of op de plek waar ‘s nachts terwijl u slaapt.

 

Hoe lang kan ik varen op een volle accu?

Als u wilt zou u een hele dag kunnen varen op een volle accu. Daar moet wel bij gezegd worden dat u dan wel een ‘normale’ kruissnelheid moet aanhouden. Vaart u de hele dag vol gas (wat ook niet mag in bepaalde vaargebieden) dan is een hele dag varen meestal niet haalbaar. U moet zich alleen wel de vraag stellen: hoe lang wil ik kunnen varen op een dag? Bijna niemand wil de hele dag achter het stuur van zijn boot staan. Belangrijk is dus hoeveel motoruren er op een dag echt worden gemaakt.

 

Elektrische boot kopen: iets duurder, maar u krijgt er veel voor terug

Een elektrische boot is in aanschaf duurder dan een vergelijkbare boot met een benzine buitenboordmotor. Maar daar staat tegenover dat de gebruikskosten van een elektrische boot wel weer zeer interessant zijn. En u kunt ook overal weer uw accu bijladen wat ook een heel geruststellend idee is.