De afgelopen jaren is het gebruik van internet in ons dagelijks leven alsmaar gegroeid. Sommige mensen rekenen wifi gekscherend al tot eerste levensbehoeften. Eerste levensbehoefte of niet: er is altijd wel wat te doen rondom internet. Een onderzoek wees uit dat de aandachtspanne van een mens op internet inmiddels korter is dan die van een goudvis. Kort dus. Daarom is snel internet belangrijk. Ook binnen bedrijven heeft snel internet veel waarde. Daarom gaan bedrijven steeds vaker over op glasvezel. Om glasvezel binnen een bedrijf aan te leggen, heb je vaak een glasvezel patchpaneel nodig. We leggen je uit wat dit is en waarom het nodig is.
De werking van een glasvezel patchpaneel
We zagen vroege varianten van een patchpaneel in de vroege telefonie. Toen een telefoonverbinding nog handmatig gemaakt moest worden, werd er gebruik gemaakt van patchpanelen. Hierop waren alle telefoons aangesloten. Wanneer iemand een andere persoon wilde spreken, vertelde hij wie dit was, waarna de telefonist(e) vervolgens een verbinding maakte. Tegenwoordig gebruikt men een patchpaneel om alle kabels binnen een netwerk te centraliseren en vervolgens te verbinden aan andere apparaten binnen een bedrijf. Via een patchpaneel maak je bijvoorbeeld een directe verbinding tussen een computer en de centrale server van een bedrijf. Het enige verschil van een glasvezel patchpaneel, is dat er glasvezelkabels in het patchpaneel gaan. Dit zorgt voor een snellere verbinding en een snellere dataoverdracht. In de huidige tijd is dit natuurlijk erg belangrijk!
Waarom jij er een nodig hebt
Een glasvezel patchpaneel heb je als modern bedrijf eigenlijk wel nodig. Aan de ene kant natuurlijk om de bekabeling en IT-infrastructuur binnen je bedrijf te centraliseren. Allemaal losse kabels die door het pand heen lopen is natuurlijk niet handig. Daarnaast is een glasvezel patchpaneel handig voor een snelle verbinding. Wanneer je als bedrijf zijnde veel gebruik maakt van internet, kan dit de efficiƫntie binnen het werk aanzienlijk verbeteren.